Österlenvägen

- vid Löderups kyrka

Solen stiger över fältens horisont. Ur gryningens grå skuggor framträder landskapet bit för bit när solen höjer sig. Det glittrar till i nyutsprunget lövverk och i svällande blomknoppar. Strax syns Löderups båda kyrktorn bortom fälten med spirande säd. Rakt i söder börjar jag skönja konturerna av Kåsebergaåsen. Och med ens lyser den vita vinkellängan upp i skimrande morgonljus.

För sjutton år sedan, mitt i en omvälvande tid i livet, behövde ägarinnan ”en plats där jag kunde ställa mina grejor”. Hon hade just sålt ett älskat hus som hon och hennes man renoverat och skapat tillsammans. Alla vänner som visste hur vack- ert och trivsamt hon bott förut var...brydda. Vad kunde det bli av detta hus, fult inrett och utan trädgård?
Som ägarinnan själv säger: - huset behövde massor av kärlek och tycktes skrika ”köp mig”, eftersatt och ledset som det var!
Husköpet blev ömsesidigt berikande och läkande. Både huset och ägarinnan fick ett nytt liv. De första åren delades tiden mellan arbete i huvudstaden och huset på Österlen. Dolda förmågor, insikter och intressen trädde fram och växte i styrka. Inredning och trädgårdsskapande blev till en passion som gav energi att gå vidare i livet. Hus och trädgård växte fram.

Av egen erfarenhet vet jag hur frestande det kan vara att börja med pyntet - men ägarinnan grep sig verket an med att byta tak, fasader, fönster, kök och badrum! Sedan allt det tunga, tråkiga tagits om hand av duktiga hantverkare, kunde den kreativa processen få sitt svängrum.

OCH NU, NÄR HUSET FÖTTS PÅ NYTT, DÖPTES DET HÖGTIDLIGT AV DEN ITALIENSKA GRANNEN OCH VÄNNEN TILL VILLA FELICE. DET LYCKLIGA HUSET.

Det krävs mod att satsa. Men också mod att bryta upp och gå vidare. Ägarinnan räds inte förändring. Det kanske inte du heller gör?

HIMMEL FRÅN HORISONT TILL HORISONT.

POETISKT. KVINNLIGT. KRAFTFULLT.
Det råder knappast någon tvekan om att detta är en kvinnas hus och hem! Lantligt rustikt. Tvättäkta skånskt. Skirt och romantiskt. Robust och tåligt. Av gammalt ruffigt hus syns inte längre några spår. Bottenvåningen är skapad för umgänge med familj och vänner. Snudd på hela östra längan upptas av två generösa sällskapsrum i fil. Intill, i den södra, finns biblioteket, det stora köket, matsalen och entrén. . Och mot innergården finns ännu en hall och husets rymliga badrum. Övre plan för sömn och vila med tre sovrum och rum för filmkvällar.
Ljus från norr. Ljus från öster. Ljus från söder. Ljus i alla vrår.

"TRÄDGÅRDEN ÄR MITT VARDAGSRUM."

GRÖNA RUM. GRÖNA VÄGGAR. SPALJÉER & PORTALER.
Ägarinnans många resor till Toscana och Andalusien gav inspiration och näring åt trädgården hemma på Österlen. De många trädgårdsrummen - fem för att vara exakt - har sköna platser att sitta vid. Rummen är medvetet skapade för att det alltid ska finnas något som bjuder på lä och vindskydd, oavsett varifrån vinden behagar blåsa.
I trädgården levs livet från morgon till kväll, från tidig vår till sen höst. Här finns något att njuta av vid alla årstider.

Platsen för morgonkaffet är vid solig östvänd vägg under ett tak av rikbärande vinrankor och växtvilligt blåregn, som just är på väg att slå ut i blålila skimmer. Och öppnar man porten mot fältens vågor, är utsikten nästan utan gräns. Sommarsäsongen är lång på våra österlenska breddgrader. Redan i februari kan våren anas. Och först
framåt jul brukar vintern göra sitt årliga och kortvariga besök. Med ett växthus förlängs sommaren ännu ett snäpp! Denna svala morgon i maj, strax efter soluppgången, doftar basilika och pelargoner i värmen.

Innergården är som en liten muromgärdad, soldränkt italienska piazza. Även här skulle man, precis som på Piazza Castello i staden Marostica, kunna spela schack med mänskliga pjäser! Och under pergolans tak sitter man med tända lyktor när skymningen faller.

ÖSTERLENVÄGEN
Livets goda finns på nära håll. Man kan leva ett liv rikt på upplevelser, i en bördig och levande trakt där avstånden är korta. En cykel räcker gott till alla begivenheter utmed dessa båda vägar. Butiker och badplatser. Konst och antikviteter. Natur och kultur. Mat och musik. Närodlade och närfångade råvaror. Stenugnsbakat bröd. Nyrökt fisk. Färska grönsaker. Glass och godsaker. Mitt i matriket.
Både i Löderup och Borrby finns ett gott utbud av vardagsviktig service. Småstadsidyllerna Ystad och Simrishamn finns på bekvämt avstånd - och vill man inte köra bil går bussen ett sten- kast från huset. Öresundsregionen och Köpenhamn inom nära räckhåll. Och från Ystad går båtar till Bornholm och kontinenten. Att kalla huset geografiskt välplacerat är en underdrift!

Välkommen på visning

9 juni, 2024
kl 11-12
OBS – Föranmälan krävs!

Fakta

Bostadstyp: Vinkellänga
Adress: Österlenvägen 759-9, 271 77 Löderup
Antal rum: 8 rum
Bostad: 200 kvm
Tomt: 944 kvm
Pris: 5.550.000:-

Planritning

Gabrielle Malmberg

Reg. Fastighetsmäklare
Gabrielle Malmberg AB
Tel. 0708-66 95 93

Fler fastigheter till salu

Juleboda

-200 meter från stranden

Smygehamn

-100 steg från vattenbrynet

GABRIELLE MALMBERG AB
Reg Fastighetsmäklare
Holmavägen 53, 277 36 Vitaby
Org. nr 556696-9605
Epost hus@gabriellemalmberg.se
Tel 0708-66 95 93
© 2024 Gabrielle Malmberg AB
» Webbplatskarta

Fyll i namn, epost och mobil för visning