Skogshusen i Snapparp

Mitt i naturen - två hus och ett hektar mark.

FÖLJ STIGEN IN BLAND TRÄDEN.
En ekorre sitter pepparkaksbrun i jättegranen vid infarten. Men raskt pilar han in bland kottar och granrisridåer innan jag lyckas hinna fånga honom på bild. Inte heller sädesärlan, som promenerar på grässträngen, lyckas jag föreviga.
Bortom björkarnas vita stammar kan huset i den öppna gläntan bara skymtas.

Stannar motorn. Nu hörs bara naturens egna ljud. Hackspetten hamrar. Vinden susar svagt i trädens kronor. Fåglarnas läten. Talgoxen som låter som en cykelpump, sparvar och finkar och mesar. Högt över mitt huvud svävar ormvråken. Och snart kommer lärka och näktergal. Det doftar skog och och vår och gräs. Men mest doftar det av balsampopplarnas knoppar som just i lövsprickningen sänder ut doftmoln som för tanken till nytvättad tvätt eller en riktigt lyxig tvål. Svagt och behagligt!

FÅGELKÖREN. MORGONSOLEN. KAFFEKOPPEN.

De båda skogshusen ligger gömda i grönskan, några kilometer utanför Sankt Olofs by. Att platsen var ostörd och privat var ett av skälen till att nuvarande ägare köpte. Ett annat var att platsen var skyddad från kalla nordanvindar. Som passionerade biodlare sökte de en plats där honungsbina skulle trivas!

Det som paret kallat Bigården, var från början en enkel sommarstuga, enligt tillgängliga handlingar byggd 1954 med ett gästhuset som tillkom 1971. I ägarparets händer har båda husens skick och standard på senare år förbättrats avsevärt. Golv har grävts ur och gjutits. Träpanel har bytts ut. Elsystemet har förnyats. Ny vattenbrunn har borrats och ett nytt avlopp anlagts. Och fiberanslutningen möjliggör distansarbete!
Kort sagt; här finns allt man behöver för ett rikt och bekvämt liv, oavsett om man njuter av platsen på ledig tid eller bosätter sig! Och även om man tror sig vara helt avskild från civilisationen, finns goda grannar inom ett par hundra meter.

EGEN HÄRD ÄR GULD VÄRD.
Egen ved.
Eget vatten.
Eget avlopp.
Egen el.
Plats för odling.
Plats för hönsgård.
Plats för får och getter.
Här finns goda förutsättningar för självhushållning!

Gästhuset är inrett som ett ”Tiny house”. Men det är ett ganska stort litet hus, som ledigt rymmer en hel familj!
Ett generationsboende vore alltså möjligt, liksom att hysa betalande gäster. Om du inte behöver utrymmet som hemmakontor eller ateljé, vill säga!

När det skymmer är det dags att tända brasan i kakelugnen och kura skymning.

Solenergi och klorofyll. Liv på jorden. Människor och djur. Växternas fotosyntes. Och med solpaneler på båda husens södervända tak, tas solens varma kraft tillvara.

Att få gräva upp egenhändigt odlad nypotatis till midsommarsillen är en särskild sorts lyx. Kanske anlägger du ett sparrisland? På nästan ett hektar mark finns gott om plats för all slags odling.
Naturen bidrar med hasselnötter om hösten och fläderblom till saft (hylle om man talar skånska), det finns ramslök till soppa och vinbär, vildkörsbär och hallon till sylt och saft. Men i skrivande stund står nog rabarberpaj på efterättsmenyn!
Alldeles runt knuten finns rika bär- och svampmarker. Blåbär och björnbär, kanske vildhallon och lingon? Kantarell, trattkantarell, stolt fjällskivling och smörsopp trivs i blandskog - och i beteshagarna finner du säkert ängschampinjon.

Uterummet rymmer både middagsbord och plats för frösådd. Dessutom torde både citron- och olivträd kunna trivas här!

Runt den stora tomten löper mossklädda stengärsgårdar. I markerna runt omkring går urtidskor och betar, i samklang med skogens alla djur. Promenad- och cykelvänliga vägar löper kors och tvärs genom skog och mark. Inom milen finns bad i sjö, hav och simbassäng! I båda husen finns dusch & toa. Gillar du att simma och bada, ligger den uppvärmda bassängen i St Olof inom blott 3 km. Till Gyllebosjöns fina badplats med både brygga och bastu är det ungefär 7 km på cykelvänliga grusvägar genom omväxlande landskap. Närmsta sandstrand är den kritvita söderhavsstranden vid Knäbäckshusen och Stenshuvuds södra fot - dit är det en dryg mil. Men för maximalt välmående på hemmaplan kanske du återupprättar den bastu som tidigare funnits i gästhuset- och lägger till en vedeldad badtunna!

ÖSTER. SÖDER. VÄSTER. TRÄDÄCK FINNS ÅT TRE VÄDERSTRECK. När solen sjunker bortom träden är däcket mot kvällssolen en plats för en lugn stund med något gott i glasen. Och det gör ingenting alls om det duggregnar!

Välkommen på visning

18 maj, 2023
kl 11-13
OBS – Föranmälan krävs!

Fakta

Bostadstyp: Två stugor för fritid- eller permanentboende
Adress: Snapparpsvägen 10, 277 45 Sankt Olof
Antal rum: 3+1 rum
Bostad: 67+20+50 kvm
Tomt: 9.721 kvm
Objektet sålt.

Planritning

Gabrielle Malmberg

Reg. Fastighetsmäklare
Gabrielle Malmberg AB
Tel. 0708-66 95 93

Fler fastigheter till salu

Smygehamn

-100 steg från vattenbrynet

Österlenvägen

- vid Löderups kyrka

GABRIELLE MALMBERG AB
Reg Fastighetsmäklare
Holmavägen 53, 277 36 Vitaby
Org. nr 556696-9605
Epost hus@gabriellemalmberg.se
Tel 0708-66 95 93
© 2024 Gabrielle Malmberg AB
» Webbplatskarta

Fyll i namn, epost och mobil för visning