Stengården – kringbyggd gård vid Brantevik

Branteviksvägen 60, 272 38 Brantevik

Himmel och jord. Hav och land. Solglitter över silvrigt hav. Hallasten och släta, badvänliga klippor. Strandängar där betesdjur håller markerna öppna. Kustremsan mellan fiskeläget Brantevik och småstaden Simrishamn äger en anmärkningsvärd skönhet.

Från Stengården gård syns horisonter åt alla väderstreck. Fältens böljande linje. Havets knivskarpa.

Den kringbyggda gården vid havet är en plats för det goda livet. Sol och ljus och luft och rymd och vind ger frihetskänsla. Gårdens fyra längor famnar en skyddad innergård. Morgonsolen nuddar strax kullerstenens blanknötta golv och kastar solkatter på vita murar. Det är något av en soldränkt piazza som för tanken till sydligare nejder. I skrivande stund har buskpionernas tallriksstora blommor förvandlats till skulturala frökapslar - men gården är översållad av yvigt växande, doftande rosor och manshöga stockrosor i skimrande kulörer. Det är ett vardagsrum vars hela golv är stensatt och som suddar gränsen mellan inne och ute. Sittplatsen under pergolans vindruvor, kallas kärleksfullt ”Toscana” - här sitter man gärna när sommarhettan dallrar! Och mot södervänd vägg solmognar persikoträdets frukter.

Gården omfamnar vår längtan efter en människovänlig livsstil, godare mat, mera vin, elegantare bohemeri.

Den utsirade pardörren hälsar välkommen i mustigt engelskt rött. Inomhus möter barfotagolv och skrovlig puts. Sunda material och genomtänkt planlösning. Och ett ljus som flödar genom många och fint placerade fönster. Rymden är påtaglig även inomhus.

Gården har på senare år inretts med verklig fingertoppskänsla. Glädjen i att skapa något vackert syns i varje blickfång. Harmonisk och självklar är också rummens form och placering. Få, men kloka, förändringar av dispositionen har gjorts. Genomtänkt och logiskt för ett bekvämt liv, vare sig det handlar om en stund på tu man hand vid öppna spisen, en god bok i självvald ensamhet eller middag med många vänner. Vidlyftiga sällskapsrum, intima rum, en egen bostad för gäster. Gården kan nyttjas för ett innehållsrikt liv i njutningens tecken.
En trappa upp nås gavelrummens sovgemak mot öster av solens första strålar. Från det stora vardags- och arbetsrummet är utsikten fri genom takkupan mot horisonten. Det rymliga badkarsrummet har fönster att öppna mot solen och himlen.Och att sova för öppet fönster och i gryningen höra näktergalen drilla är vardagslyx!

På Stengården finns inga begränsningar – bara möjligheter! Ägarinnan har sommartid erbjudit omtyckta målarkurser med guldkant. Åtta gäster ryms i fyra stämningsfulla dubbelrum i norra längan. Här finns också dusch & toa och ett frukostkök - även om ägarinnan för det mesta serverat överdådiga frukostar vid stora salens generösa matplats. Ja, snart sagt alla tänkbara drömmar om verksamhets kombinationer skulle kunna förverkligas här. Men måhända vill Du bara bo och leva? Vill Du omge Dig med familj och vänner finns gott om plats!

”Lantlig inredning och franska influenser hos konstnären på Österlen.”

Österlenkusten har varit bebodd i årtusenden. Vittnesbörden från fjärran forntid är många. Bronsåldersgraven i Kivik. Skeppssättningen Ales Stenar från järnåldern. Horsahallens rika ristningar. Under 1800-talet fanns ett stenbrott ett litet stycke från gården, där man bröt hallasten till murverk och gatsten. Det var här och då man upptäckte de hällristningar som numera betraktas som några av Skandinaviens viktigaste. Ett besök här slungar oss tusentals år tillbaka i tiden. Ristningarna skildrar dåtida människors vardagsliv och tankevärld. Det varma klimatet som rådde under bronsåldern, medgav livlig handel och sjöfart. Följaktligen återfinns hela fyrtiofem ristningar föreställande skepp!

Men låt oss ta ett historiskt språng på sisådär tretusen år till senare delen av 1800-talet, då Stengården sannolikt uppfördes. Det är inte otroligt att gårdens mäktiga naturstensmurar kommer från nämnda stenbrott! Undertecknad känner inte gårdens historia i detalj. För den som är rustad med lika delar nyfikenhet och tålamod kan kanske gårdens tidigare liv kartläggas. Men att det fanns pengar när den byggdes alldeles i början av sjöfartstidens glansdagar, vars handel skänkte oväntat välstånd till förr så fattig kust, syns tydligt!

”Vandrar man från Skillinge norrut längs kusten, ändrar landskapet efterhand karaktär. De magra markerna avlöses av bördiga, öppna fält, som på sina håll går nästan ända ut till havet. Strandängar tar vid, stengärdesinhägnade betesmarker med spridd buskvegetation, under sommaren fulla av blomdoft och fågelsång. Detta säreget sköna och omväxlande landskap fortsätter längs havet i stort sett hela vägen norrut till Viks fiskeläge, en sträcka på tjugo kilometer.”

Tack vare närheten till Simrishamn har Brantevik en relativt stor permanentboende befolkning, även om invånarantalet nog dubblas under sommarmånaderna! Men läget är i och för sig ” sig sell nock”! Cykelvägen längs havet, badplatserna vid klipporna och promenaderna till Grönet bidrar i hög grad till trivsamheten. Bobergs på Hamngården serverar sofistikerade menyer nästan året runt. Hörnans vinbar har ett förbluffande utbud av ädel dryck. Här kan man dessutom inhysa tillresta gäster om de egna gästrummen till äventyrs inte skulle räcka till! Boulebanan vid havet är en självklar mötesplats för alla spelbitna. På sjöfartsmuséet Hoppets lokal samlas de historiskt intresserade. Och de med musikaliska preferenser njuter av ” Musik under stjärnorna”!

Fakta

Bostadstyp: Kringbyggd skånegård
Adress: Branteviksvägen 60, 272 38 Brantevik
Antal rum: 12+1 rum
Bostad: 240 + 90 + 180 + 65 kvm
Tomt: 3.919 kvm
Objektet sålt.

Planritning

Gabrielle Malmberg

Reg. Fastighetsmäklare
Gabrielle Malmberg AB
Tel. 0708-66 95 93

Fler fastigheter till salu

Juleboda

-200 meter från stranden

Smygehamn

-100 steg från vattenbrynet

Österlenvägen

- vid Löderups kyrka

GABRIELLE MALMBERG AB
Reg Fastighetsmäklare
Holmavägen 53, 277 36 Vitaby
Org. nr 556696-9605
Epost hus@gabriellemalmberg.se
Tel 0708-66 95 93
© 2024 Gabrielle Malmberg AB
» Webbplatskarta

Fyll i namn, epost och mobil för visning