Soldala nära Hammenhög

- öppna fält och mycket himmel

Vägens grus knastrar under däcken när jag sakta kör över fälten och ängarna. Rapsen just utblommad. Veteaxen ännu intensivt gröna. Kornets långa plymer rör sig i den svaga vinden. Betblast i blanka rader. Landskapet tycks le i morgonsolen.
Det är midsommartid på slätten. Bördiga åkrar där grödan skiftar varje år omger den gamla gården. Vinterns stubbåkrar. Vårens nyplöjda. Sådden, där grönskan syns som ett grönt puder mot den mörka jorden. När lapptäcket grönskar i många nyanser för att mogna mot blonda toner. Skörden, där halmen blänker och tröskorna rullar från morgon till kväll. Stillheten som följer. Jorden ger livet rytm.
Nu är det längesedan man bedrev lantbruk på gården. Men ännu är dess signum jordnära intimitet där den vilar fridfullt i landskapets famn.

Gården gör skäl för sitt namn. Soldala.

Omsluten av lummig grönska. Öppen mot vidsträckta vyer.

Ägarparet har lagt hela sin själ i renoveringen av Soldala. Med siktet ställt på gedigen kvalitet och genomtänkt funktion har ingen möda sparats i strävan att skapa en skön och livsbejakande plats att bo och leva på. För just leva och bo kan man verkligen göra här - hela året runt!

I den gamla boningslängan är bekvämligheten nutida, men både atmosfär och detaljer minner om en annan tid. Ägarna köpte gården för fjorton år sedan. Sedan dess har många drömmar förverkligats. Bilderna i fotoalbumet visar ett nedgånget, femtiotalsrenoverat hus. Det vill till en god portion kunskap och känsla för att kunna ana vad som doldes under alla lager. Att det varit ett mödosamt, men också inspirerande arbete, syns på omsorgen om varje detalj. Gården är skapad för lika delar tvåsamhet som samvaro med familj och vänner. Resultatet har blivit en helgjuten miljö för bekvämt boende – och med utvecklingsmöjligheter!

Taket omlagt. Elsystemet utbytt. Vinden inredd. Eldstad installerad. Kök, dusch och toa helt nytt. Och även om rummens takhöjd är generös, har man öppnat i nock i halva vardagsrummet för mesta möjliga rymd. Ett skrangligt garage fick lämna plats för ett glashus värt namnet. Med sol från öster, söder och väster levs livet här från morgon till kväll. Utsikten över fältens lapptäcke och årstidernas växlingar skänker känslan av frihet. Och är kvällen sval, finns en liten kamin att elda i!

Västerläge. Kvällssolens gyllene sken. Blålila himmel.

Tre huskroppar runt en varm och skyddad innergård. Port att stänga om vinden blåser från öster. Port och plank mot nordanvinden. Från början blott en kal grusplan, har den förvandlats till ett rum med många rum! Terrassen under pergolan vid boningshusets långsida. Jättedahlior i jättekrukor. Kryddlandet i sin murade bädd. Honungsrosen, som just är på väg att slå ut i en sky av doft och fägring. Vilstolar i gassande södersol.

Gjutet. Stensatt. Grusat. Teglat.
Logens korsvirkesvägg adderar till grafiken. Lavendeln, som växer sig frodigare för varje år. Det välformade silverpäronträdet med gråskimrande bladverk och pyttesmå frukter. Uteköket, utanför köksfönstret, med gjuten bänkskiva, dubbelvask och grill.

Trädgårdens lummighet och mjuka former utgör kontrast till omgivande åkrars strama rutnät. Gröna väggar skapar rumskänsla i trädgården och skyddar när vindarna dansar.Lök och potatis. Krusbär och rabarber. Odlarglädje i välbäddade sängar. Gladorna cirklar. Boskap betar i hagen intill.

Under de fjorton år som förflutit, har paret lärt känna varje vrå av landskapet. Med stor upptäckarglädje har de funnit gallerier och konstnärsateljéer, besökt myllret av gårdsbutiker, handlat fina råvaror och njutit av att laga goda måltider, lärt känna det förbluffande generösa restaurangutbudet på Österlen och funnit sina favoriter. Och trädgårdens planteringar och odlingar har varit föremål för ett närgånget och handfast intresse vilket nästa ägare kommer att få fortsätta att njuta av.

Men var sak har sin tid. Soldala har för evigt en plats i ägarparets hjärtan. Men nu lockar äventyr och resor till främmande länder.

Blir Soldala din plats att längta till framöver?

Välkommen på visning

6 juli, 2024
kl 11-12
OBS – Föranmälan krävs!

Fakta

Bostadstyp: Avstyckad gård
Adress: Södergårdavägen 35, 276 55 Hammenhög
Antal rum: 4+1 rum
Bostad: 70+50+28 kvm
Tomt: 1 556 kvm
Pris: 3 850 000

Planritning

Gabrielle Malmberg

Reg. Fastighetsmäklare
Gabrielle Malmberg AB
Tel. 0708-66 95 93

Fler fastigheter till salu

Juleboda

-200 meter från stranden

Smygehamn

-100 steg från vattenbrynet

Österlenvägen

- vid Löderups kyrka

GABRIELLE MALMBERG AB
Reg Fastighetsmäklare
Holmavägen 53, 277 36 Vitaby
Org. nr 556696-9605
Epost hus@gabriellemalmberg.se
Tel 0708-66 95 93
© 2024 Gabrielle Malmberg AB
» Webbplatskarta

Fyll i namn, epost och mobil för visning