Det är alldeles ljummet i luften redan vid sjusnåret. Segelbåtar på väg ut från hamnen, ut i ett solglittrande hav. Många är de Skillingebor som anno 2024 bytt sjöstövlar och sydväst mot sandaler och stråhattar.
Promenadstigen följer strandlinjen, vidare mot Norrekås och Örnahusen - en behaglig morgonpromenad, med eller utan fyrbent sällskap.
Morgonbadarna kommer strömmande till fots och per cykel genom lägets trånga strädden. Målet är badstegen vid Tudeludan i hamninloppet. Och för den som inte talar målet, kan berättas att en ”luda” är en mindre byggnad av enklare sort. Att ”tuda” betyder förstås att tuta. Således; i denna lilla bod har lägets mistlur sin plats! Och om Tudeludan är lägets minsta byggnad, torde Köpmangården vid Strandgatan vara den största!
1838. Dynastiernas tid.
Det finns oöverskådligt mycket skrivet om den mäktiga byggnad som sedan årtalet ovan dominerat Skillinges bebyggelse. En hastig titt i tillgängliga källor berättar att handelsmagasinet vid strandkanten uppfördes av den driftige Niclas Haagen. Under åren blev Köpmangården Österlens största handelsfirma och Haagen blev en förmögen man. Parken anlades redan under hans ägotid och gården var lägets centrum för ett exklusivt sällskapsliv. När han gick ur tiden 1872, togs driften över av hans syster Ingrid som år 1880 överlät byggnaderna och rörelsen till Fredrik Norberg. Nästföljande två innehavare ägde gården under kortare tid. 1931 kom gården i Olof och Josefa Ekströms händer och där skulle den förbli i fyrtio år. Deras ättlingar präglar än i denna dag affärslivet på Skillinge.
1971. Bostadsrättsföreningen Mars
Hela kvarteret Mars köptes detta år av arkitekt Bertil Karlén som hade visionen att skapa ett levande bostadsområde i och runt den gamla handelsgården. Vid den varsamma men genomgripande renoveringen som företogs, skapades tio fint inredda bostäder, vilka senare, genom delning av Karléns egen bostad då denne gick ur tiden 1979, blev till elva. Under åren har merparten bebotts under långa tider av samma familjer, flera av dem namnkunniga kulturpersonligheter, företagare och akademiker. För närvarande bor alla deltid på Köpmangården - men inget hindrar att man bosätter sig året runt. Därtill är skick, standard och faciliteter mer än fullgoda!
Frukost i solskenet på innergården eller vid kökets bardisk. Väderleken avgör. Doften av nybryggt kaffe tävlar med den från rosor och lavendel, fyller näsborrarna med välbehag. En stund av stillhet, medan solen letar sig allt högre på himlavalvet. Solens första strålar letar sig in i vardagsrummet, strör solblänk över parkettgolv och vita väggar.
Gemensam ingång och förstuga. Men annars är det som att bo i ett eget hus. Lätt att sköta. Tid till annat.
Bottenvåningen är inredd för samvaro. Matsal och vardagsrum. Utgång till trädgård och terrass åt väster. Ett modernt utrustat kök. Vitputsade väggar och glaspartier som tar in ljuset. Känslan är öppen och välkomnande. Här är gott om plats runt dukat bord för både familj och vänner.
En trappa upp finns en hall som kan vara ett litet arbetsrum och två bekväma sovrum, badrum, garderober och klädkammare. Vidare finns egen källare med skafferi & vinkällare och en stor gemensam källare med välutrustad tvättstuga, bastu, samlingslokal och cykelförråd.
Till varje bostad hör en odlingslott à la koloniträdgård. Just i år ligger Nr 11 i träda under ogräsduk - men har du gröna fingrar kanske du utvecklar medelhavstemat och planterar persikor och fikon? Om vädret är nådigt mognar de sig alla söta och smakrika i det milda kustklimatet.
En lummig park omger Köpmangården. Under trädens vida kronor kan man duka till midsommarfest och kräftkalas. Äkta kastanj och två åldriga valnötsträd. Och ett av de största körsbärsträden undertecknad någonsin skådat!
Det spelas boule vid vattenbrynet och det går lika livligt till som i vilken sydfransk by som helst. De österlenska golfbanorna är spelbara året runt. De österlenska naturupplevelserna är många och varierande. Detsamma gäller för de österlenska matupplevelserna – inom en radie på en halvmil finns fler än en handfull! Och bara inom milen finns vår österlenska huvudstad Simrishamn.
Mångator över mörka vatten. Och snart kommer tiden då dagarna mörknar minut för minut. Då är det gott att tända brasan när det skymmer. Men ännu sitter man ute, både hemma på terrassen och på Hamnkrogens uteservering.