Bästekille Backar

- en bohemisk rapsodi

Som ett krusat band slingrar sig grusvägen uppför. Bitvis är stigningarna branta, åtminstone med skånska mått mätta, och jag är glad att jag inte färdas på två hjul denna arla morgonstund. Lövsalars dunkel. Kohagar med svartvit boskap. Glest strödda hus och gårdar kantar vägen.
Så når jag högplatån. Böljande beteshagar breder ut sig och plötsligt är det nerförsbacke. Gården till vänster, väl dold bakom gröna ridåer.
Visserligen en smula sömndrucken, det medges – men nu slungas jag in i drömmarnas värld. Min fantasi vaknar av scenen som för tanken till ”How the west was won”. Mustangernas pälsar glänser. Och jag skulle inte bli förvånad om en tvättäkta cowboy uppenbarade sig, med lasso, boots och Stetsonhatt. Österlens Rocky Mountains? Kanske det. Solen har stigit över horisonten och strör guldskimmer över ängar och vita fasader. På Mustang Drive ska klockan strax slå 05:00.

GÅRDEN ÄR EN HYPNOTISERANDE BLANDNING AV BULLERBY OCH UNDERLAND.
MEDITATIV STILLHET OCH EN GOD DOS ROCK N´ROLL.
FÄRGSTARKT OCH FINSTÄMT PÅ EN OCH SAMMA GÅNG.

Under ett decennium har den snart tvåhundraåriga gården befunnit sig i ägarparets kreativa händer. Den skapande processen är ständigt pågående och för framtida utveckling står alla dörrar vidöppna. Ägarparet har skapandet i blodet. Han är rock- och soulsångare i banden BT70s och The Suburbans och konstnär - hans alster har ställts ut i bl.a. NYC. Hon skriver låtar, spelar piano och älskar att skapa stämning med textil. Samtidigt har de tillsammans drivit eget företag inom reklambranschen i många år. Att avvägningen mellan hjärta, hjärna och hand är balanserad, syns tydligt i sättet på vilket de förvaltat och utvecklat den uråldriga skånegården. Att se möjligheter, att ha visioner och samtidigt kraften och modet att genomföra, kräver kunskap, handkraft och kreativitet. På dessa egenskaper lider paret knappast någon brist.

MÄNNISKOVÄNLIGT. LIVSBEJAKANDE. OFÖRUTSÄGBART.

Köket är av det slag man kan finna i franska eller italienska inredningsmagasin. Det vitmålade taket ger lugn åt en varm och ombonad miljö. Vedspisen minner om flydda tider. Men trots den avslappnade inredningen i vintagestil finns alla moderniteter! Man har funnit njutning i att handla färska, fina råvaror i alla närliggande gårdsbutiker och lägga tid på goda middagar - att göra saker långsamt och omsorgsfullt är en särskild sorts livskvalitet. Rejäla bänkytor medger matlagningssällskap, medan långa rader av överskåp ofta känns kompakt och trångt i en skånelänga. Med ett gammaldags skafferi behövs inga dylika! Och glas och porslin ryms istället på en vacker hylla.
Och varken i Toscana eller Provence ägnar man sig åt att gnugga bort patina.

FLOWER POWER.
Det slingrar och kryper, klättrar på väggar och hänger i amplar. Det växer ur jord och ur krukor. Det knoppas och blommar och doftar. Fingerborgsblommor på höga spiror. Lavendel i täta ruggar. Blåregn och kaprifol. Pipranka och murgröna. Och rosenbuskar i varje vrå. Platser där man kan gömma sig. Platser där man kan skriva ett brev eller tänka en tanke färdigt. Platser som tillåts vara lagom rufsiga bjuder in bin och fjärilar. Det är en upplevelsespäckad grön oas med många rum och platser.

SYDLÄNDSKT. LANTLIGT. RUSTIKT.

Gårdens stora loglänga mer än dubblar boytan under sommarhalvåret. Byggnaden befinner sig i gott skick. Den kan få vara som den är eller bli vad du önskar!
Idag finns två sommargästrum, ett på vardera gaveln en trappa upp och en stor sommarateljé med portar mot himlen. På nedre plan finns gott om förvaringsplats och verkstad, toa och handfat. Logen är hur som helst väl förberedd för vidare förädling - ägarparet har skissat på två möjliga gästlägenheter! Den stora stensalen med tegelgolv och öppen spis används flitigt för både fester och föredrag. Wifi finns både här och i boningslängan! Brygghuset, lusthuset och scenen - som också är en lounge - adderar ytterligare utrymmen och möjligheter!

Fakta

Bostadstyp: Skånegård
Adress: Bästekille 45, 277 35 KIVIK
Antal rum: 4 + 4 rum
Bostad: 125 + 160 + 75 kvm
Tomt: 1 376 kvm
Pris: 5 500 000

Planritning

Gabrielle Malmberg

Reg. Fastighetsmäklare
Gabrielle Malmberg AB
Tel. 0708-66 95 93

Fler fastigheter till salu

Juleboda

-200 meter från stranden

Smygehamn

-100 steg från vattenbrynet

Österlenvägen

- vid Löderups kyrka

GABRIELLE MALMBERG AB
Reg Fastighetsmäklare
Holmavägen 53, 277 36 Vitaby
Org. nr 556696-9605
Epost hus@gabriellemalmberg.se
Tel 0708-66 95 93
© 2024 Gabrielle Malmberg AB
» Webbplatskarta

Fyll i namn, epost och mobil för visning