Juleboda

-200 meter från stranden

Efter nattens våldsamma åskväder är morgonen ljummen och vindstilla. Dimmor över beteshagarna i dälden på väg ned mot stranden. Det doftar furuskog och sand, hav och vresrosor. Gryningen ger vika för det glödande klotet. Knappt en krusning på vattenytan. Dyningarna slår knappt hörbart mot strandlinningen. Sjöfåglar i formation en bit ut i vattnet. Vitmossa och åldriga tallar med krumma stammar, vridna av vinden från havet. Nyss överblommade backsippor som dammvippor över strandängarna.
I huset sover man ännu. Men snart vaknar man till en ny dag. Med solen, med kritvit sand, med kristallklart vatten vid långgrund strand. En sommarfrukost i morgonsolen. Kanske en cykeltur längs kusten. Picknicklunch på stranden i en vindstilla grop. Siesta i hängmattan. Middagsförberedelser. Och en lång, varm sommarkväll på däcket i lyktors sken.
SEMESTER.

Sanden gnisslar under bara fötter. Havet glittrar. Stranden lyser vit i sommarsolen. Långt in i september kan man vandra längs vattenbrynet och bada när det blåser ostlig vind. Då är vattnet varmt och vågorna går höga. Men det är inte bara om sommaren som havet är en tillgång. Att, väl påklädd, promenera vid ett upprört hav i riktigt ruskväder, är också en upplevelse.

När valet mellan hängmattan och vilstolen är dagens svåraste beslut.

Anno 1971.
Det är obegripligt hur modernt huset ter sig, ännu efter ett halvt sekel! Väggar av obehandlad fur och väggar av tegel tyckte jag mig se i ett fashionabelt inredningsmagasin bara härom veckan! Men som Yves Saint Laurent sa; fashion fades, style is eternal.

Husen ser nästan ut att ha vuxit ur marken, av samma sorts träd som omger dem. Men de knuttimrade husen har färdats över Östersjön, byggda av långsamvuxen fur från kalla finska skogar. Det är tåliga och oömma hus med sängplatser för många, som tål både sandiga fötter och sommarkalas!

Bekvämt och välutrustat. Rustikt och rejält. Tidlöst och trendbefriat.

Inredningen är avslappnad och stilsäker. Att ägarinnan har form och design som sin profession kan man nästan ana. Planlösningen är öppen och med en känsla av rymd, trots behändigt nätt format. Vardagsrum och matrum med glasdörr till det stora trädäcket, ett fräscht och behändigt litet arbetskök, ett rymligt duschrum, två sovrum och en sovalkov. För gäster finns ett eget hus med öppen spis, toa & handfat. Gästhuset används idag som husets ”master bedroom”. Lagom avskilt, ändå bara några steg över trädäcket till stora huset.

Naturtomten ställer inte några krav på gröna fingrar – gräslök och jordgubbar trivs ju fint i krukor! Läget är lugnt och privat, men alls inte isolerat. Barn och husdjur kan utan ängslan släppas fria. Och längs stigen till vattenbrynet tar promenaden mindre än tre minuter. Det är tillräckligt nära för en simtur i både morgonsol och månsken!

Just nu vill jag inte vara någon annanstans, säger ägarinnan.

Plage. Spiaggia. Beach. Playa. Riviera.
Varje gång jag befunnit mig i något utländskt strandparadis – vid återkomsten till Hanöbuktens stränder tänker jag: Ingenstans är sanden så vit och ren som här. Ingenstans lyser strandtivolin och trängsel så helt med sin frånvaro! Här är stränderna ljusa och vida. Aldrig överbefolkade. Aldrig nedskräpade!
Och ändå: Ett osvenskt landskap. Östvänd kust. Söder om idylliska småstaden Åhus breder milslånga, bländvita stränder ut sig, och fortsätter, snudd på obrutna, hela vägen runt Sandhammarudden.
Vågor och vatten. Sol och himmel. Sanddyner och doftande furuskog. Illusionen av grekisk, ständigt solbelyst arkipelag är påtaglig.
Men inte bara strandlivet lockar. I omgivningarna finns omväxlande naturupplevelser av mera skånsk karaktär. Vidsträckta lövskogar med bär och svamp. Kulligt hedlandskap med betande boskap. Julebodaåns dalgång och vattenfallet vid Forsakar. Cykelvägar och promenadstigar. Krogar och caféer. Sommarteater och musikevenemang. Och för den som föredrar välklippt natur, finns flera golfbanor nära.

Huset har varit i familjens ägo i snart 25 år. Det har tjänat som samlingsplats, tillflyktsort och andningshål och varit mycket älskat. Kanske blir det din plats på jorden under nästa kvartssekel?

Välkommen på visning

15 juni, 2024
kl 11-12
OBS – Föranmälan krävs!

Fakta

Bostadstyp: Fritidshus
Adress: Sommarbyvägen 59, 297 95 Degeberga
Antal rum: 4+1 rum
Bostad: 60+20 kvm
Tomt: 1 469 kvm
Pris: 5 500 000

Planritning

Gabrielle Malmberg

Reg. Fastighetsmäklare
Gabrielle Malmberg AB
Tel. 0708-66 95 93

Fler fastigheter till salu

Smygehamn

-100 steg från vattenbrynet

Österlenvägen

- vid Löderups kyrka

GABRIELLE MALMBERG AB
Reg Fastighetsmäklare
Holmavägen 53, 277 36 Vitaby
Org. nr 556696-9605
Epost hus@gabriellemalmberg.se
Tel 0708-66 95 93
© 2024 Gabrielle Malmberg AB
» Webbplatskarta

Fyll i namn, epost och mobil för visning