Glemminge

kringbyggd gård nära Tosterups slott

Julikväll.
Det är en kväll strax före solnedgången i slutet av månaden. Den kringbyggda gården i dalgången ligger famnad av fullmogna sädesfält. De lyser som guld i aftonens varma släpljus. Rågaxen tunga och ett stilla rassel hörs när de slår mot varandra i vinden. Sensommardofter av mogen säd och nyklippt gräs.
En tidig morgon en månad senare är scenen en annan. Nyss skördade fält blottar den rika jorden. Så höjer sig solens glödande skiva bortom fältens horisont och färgar himlen i rosa, brandgult och lila. Gryningsljuset blänker på innergårdens kullersten.
Jag smyger tyst runt i den gröna parken som omger gårdens fyra längor. Solen lyser genom valnötsträdets ljusgröna bladverk, snuddar orangeriets stora glasrutor, glittrar till i formklippta häckar och på gångarnas grus.

Trädgården på norrsidan är ett broderi av träd, häckar och gångar. Att den vid parets förvärv för tjugo år sedan dominerades en förvuxen gran, som lade rummen i dyster skugga, är svårt att föreställa sig. De buxbomshäckar jag trodde var uråldriga har icke förty planterats av ägarparet liksom avenbokshäcken som skyddar mot ostlig vind. Pelaridegranarna som mörkgröna utropstecken vid bersån. Från trädgården syns Tosterup slott i morgondiset som i en saga. 1832 kom slottet i släkten Ehrensvärds ägo. Ungefär samtidigt uppfördes den kringbyggda gården i dalen.
Men kanske är det de senaste två decennierna i gårdens långa liv som är mest intressanta. Ägarparets intresse för byggnadsvård grundlades då de under en tid ägde ett gammalt soldattorp i Uppland. Men det fanns en längtan söderut, till ett mildare klimat och bättre förutsättningar för trädgårdsskapande. De sökte efter en skånegård där utrymme skulle kunna skapas för både livet och arbetslivet. De flesta de fann var onödigt väl tilltagna med med för stora uthus och ödsliga gårdsplaner.
Detta var den minsta kringbyggda gård vi kunde finna, berättar gårdens ägarinna.

Landskapets vidd. Trädgårdens intimitet.

En restaurering av smått monumentala mått tog sin början. Kontakt togs med föreningen BEVIS, Byggnadsvård i Skåne. Renoveringen utfördes genomgripande på alla sätt vad gäller såväl teknik som estetik och med en kvalitetsmedvetenhet som saknar motstycke. Nu samspelar form och funktion, struktur och ändamål på ett noga uttänkt sätt. Föreningen av ålderdomlig karaktär och modernt, bekvämt boende är lyckad. Det är en enkel och ärlig miljö som står emot modets nycker.

De nätta flaggfönstren som fanns bevarade i drängkammaren fick utgöra förlagan till husets nya fönster vilka tillverkades av Hellbergs snickeri i Vellinge. Fönstren har kulturglas i ytterbågen, vilka ger ett vackert skimmer – och energiglas i lösa innerbågar för värmens skull. De är målade med linoljefärg av hög kvalitet, utvändigt i en milt grågrön kulör som skiftar med ljuset. Den ockragula färgen invändigt ger illusionen av att solen alltid lyser i rummen, om än dagen är grå.

Så når solen når över taknocken och lyser upp de vita längorna. Vårdträdet är en ståtlig korstörne, vars luftiga bladverket ger behaglig och vandrade skugga. Hibiskusen vid entrén blommar ymnigt. Magnolian i hörnet mot nordost tar revansch i april-maj med mörkrosa bägare på bar kvist. Lavendel och stockrosor självsår sig villigt mellan stenarna.

Salen och biblioteket flödar av ljus genom fönstren mot söder. Massiva brädgolv. Vitmenade brädtak. Och en stor öppen spis för trivselns skull. Rum i dubbelfil. Rummen radar rytmiskt upp sig från köket i väster till gästrummet i öster. Köket är inrett och utrustat för den som älskar att laga mat. Klassiskt metrokakel vid spisen. Spiskåpan gjord av smeden i Hannas. Bänkskivor av mattslipad svart granit. Inredningen är fristående - IKEA:s fina ”Värde” som inte tillverkas längre. Och för den som drömmer om en vedeldad spis finns murstocken kvar!
Sängkammaren är ett vilsamt rum. Att sova med fönstret öppet mot trädgårdens dofter och att vakna till gryningens fågelkör är vardagslyx att njuta av. I västra längan finns också badrum, tvättstuga och det stora rummet som dubblerar som arbets- och vardagsrum. De putsade väggarna, järnfönstren, Bergslagskaminen och bjälkarna av massivt trä ger tillsammans med golvet av polerad kalksten från Stiltje rummet en rustik men samtidigt modern prägel. Intill finns två mindre rum som förberetts för att bli pentry och badrum. Och i det stora orangeriet hänger muskatdruvorna i tunga klasar.

Norra längan är den ursprungliga mangårdslängan. Östra längan rymmer portgång, drängkammare och traktorgarage.
Södra längan är utvecklingsbar. Det gamla stallet är i gott skick och har vyer mot fälten och granngården. Sammanlagt finns drygt hundra kvadratmeter att vidareutveckla. Kanske önskar du inreda en gästbostad för vänner och familj - eller att hyra ut? Kanske behöver du en ateljé eller en butikslokal? Eller någonting helt annat, som bara Du vet?

Och i det stora orangeriet hänger muskatdruvorna i tunga klasar.

Alldeles utanför orangeriet finns ett litet torg. Öppnare än innergårdens slutna rum, men ändå omgärdat av grönska. Torget är stensatt invid längan och ingången till det gamla stallet och till orangeriet. Här finns en skön sittplats under rosor, fikon och kastanj. Runt de stora odlingslådorna, som räcker gott till egen skörd av lök och sallat, sockerärter på störar och dill till kräftorna, är gården grusad.

Trädgårdsgrindens utsirade blomstermotiv ger en föraning om vad som finns innanför. Det glittrar och porlar i dammen. Näckrosorna har blommat över för i år, men bladverket är minst lika dekorativt som blomsterfägringen. Dammen är befolkad av vattensalamandrar och grodor, som sjunger vackert och ackompanjerar fågel- serenaden i svala vårkvällar. Och när trollsländorna dansar över vattenspegeln blir stämningen trolsk.

En promenadträdgård med påtaglig rumskänsla. Gångar belagda med danskt Slotsgrus slingrar runt växtkvarteren, där de exotiska träden spelar huvudrollen. Stensatta sittplatser i bladgrönt halvdunkel och i gassande sol. Lökväxternas mattor i tidig vår. Träden väcker beundran och förundran. Papegojträdet med sina obeskrivliga höstfärger. Kopparlönnen, vars bark ser ut som sidentrasor virade runt stammen. Pagodträdet med sirligt bladverk och gräddvita blommor. Kvittenträdet, vars vackert formade frukter sprider väldoft under senhösten. Att intresset för trädgårdsdesign och trädgårdsarbete varit stort är uppenbart. Trädgården är en frodigt grönskande oas. På relativt kort tid, åtminstone i trädgårdssammanhang, har trädgården mognat och ingått lyckligt äktenskap med byggnaderna.

Välkommen på visning

28 september, 2024
kl 11-12:30
OBS – Föranmälan krävs!

Fakta

Bostadstyp: Kringbyggd gård
Adress: Ljungabrovägen 358, 271 75 Glemmingebro
Antal rum: 6 rum
Bostad: 240+100 kvm
Tomt: 2 954 kvm
Pris: 7750000

Planritning

Gabrielle Malmberg

Reg. Fastighetsmäklare
Gabrielle Malmberg AB
Tel. 0708-66 95 93

Fler fastigheter till salu

GABRIELLE MALMBERG AB
Reg Fastighetsmäklare
Holmavägen 53, 277 36 Vitaby
Org. nr 556696-9605
Epost hus@gabriellemalmberg.se
Tel 0708-66 95 93
© 2024 Gabrielle Malmberg AB
» Webbplatskarta

Fyll i namn, epost och mobil för visning