EN NY DAG RANDAS VID LANDETS SYDLIGASTE SPETS.
Måsarnas skri. Vågorna som slår mot strandlinningen. Annars är det alldeles tyst. Och när solen stiger förvandlas den grårosa färgskalan till ett färgsprakande skådespel. Ibland är det mödan värt att stiga ur sängen före gryningen.
Söder om landsvägen ligger fiskelägena som på ett pärlband. Abbekås. Gislövs läge. Böste fiskeläge. Och Smygehamn vid landets sydligaste udde.
Kustlinjen böjer mjukt, omfamnar stränder och strandskog. Knotiga pileträd. Vida fält där landets första nypotatis växer kantar cykelvägen längs havet. Färjor vid horisontlinjen.
De vita längorna omsluter en intim och helt privat innergård. För den som drömmer om stora medelhavsväxter i vackra krukor - oliv, citron, kanske kapris och mandel - måtte detta vara bästa platsen. Varmt och vindstilla, ett stenkast från havet. Bättre mikroklimat än så går inte att få på våra breddgrader!
SYDVÄND KUST VÄNDER ANSIKTET MOT SOLEN. NÄRHETEN TILL KONTINENTEN KÄNNS PÅTAGLIG
Smygehamn nämns i källorna från 1500-talet, men trakten är bebodd sedan årtusenden - och inte undra på det; landets bördigaste jord och rika fångster från havet lockade även gångna tiders människor att bosätta sig här. Det sägs att man vissa lyckosamma år kunde ösa upp sillen med spann - så säger vi på skånska när upplänningen säger ”hink”! Framgångsrik sjöfart - och vrakplundring - bidrog också till bygdens välstånd. Köpmansmagasinet, som idag tjänar som turistbyrå, konst- och kulturcentrum, lär ha varit omlastningsplats för smuggelgods. Fullt laglig var brytningen och bränningen av kalk, en icke föraktlig inkomstkälla under 1800-talet.
Kalkgraven 8 och Kalkgraven 9. Smyge Strandväg 53 och 55. Från begynnelsen två parhus, sida vid sida med gemensam gavelvägg. I de synnerligen rikhaltiga och svårlästa material jag erhållit från Lantmäteriet kan jag utläsa att något av husen i historisk tid bebotts av kalkbruksarbetare. På senare år har husen befunnit sig i samma ägares händer och den tjocka väggen mellan dem är öppen. De båda parhusen är nu förenade och medger snart sagt oändliga möjligheter. För en familj eller två? Eller någon kombination av boende och verksamhet?
Men även om huset numera nyttjas som ett, finns två kök och två badrum. Det är således ett hus som rymmer många - jag räknar till åtta bäddar i fyra sovrum! Och då är inte det lilla gästhuset inräknat, med plats för fem - även här finns dusch och toa!
Så kanske skulle man kunna säga att två i själva verket blev tre?
Det stora valnötsträdet breder sin krona över trädgårdens långsmala rum. Förutom valnötter kan man plocka mängder av hasselnötter framåt hösten - om inte ekorren hinner före! Hackspett och koltrast är andra levande varelser jag stöter på när jag smyger runt med min kamera.
I sin nuvarande skepnad är trädgården är lättskött och tål både bollspel, kojbyggen och spring. Syrener, stensatta uteplatser, buxbom och gräs, ställer små krav på uppmärksamhet. Men äger Du ett intresse och längtar efter jord under naglarna kan den utvecklas - sparris och potatis, liksom de flesta kryddväxter trivs bäst på lätt och sandig jord. Att förvandla garaget - eller en del av det - till ett orangeri vore kanske något att drömma om?
Huset är beläget vid strandvägen, där cykelväg och körbana löper sida vid sida. Vägen förbinder sydkustens två hamnstäder – medeltida Ystad med sina korsvirkeshus och slingrande gränder och hamnstaden Trelleborg, som ibland kallas Nordens Marseille. Mellan dessa längs havet finns en trygg och lättrampad cykelväg. Läget medger pendling till städerna kring Öresund!
Men söker man istället stunder i avskildhet kan man vandra längs strandkanten över sanddyner och strandängar där backsippor och hedblomster blommar under försommaren.
Fiskeläget har lyckats undgå ödet att bli en sommarort som dör på vintern. Med dryga tusentalet invånare finns underlag för skola, förskola och livsmedelsaffär. Den fina gästhamnen är en naturlig mötesplats också för de bofasta.
Faktiskt finns det mesta som kan behövas för ett bekvämt vardagsliv i byn. Hamnen nyttjas av både yrkesfiskarna och fritidsseglarna. Sommartid sjuder den av myllrande folkliv, café, små butiker och fiskrökeri. Flera matställen finns på läget. Det finns dessutom gott om klassiskt skånska gästgivaregårdar i trakten. Och det är minst lika tätt mellan golfbanorna, grönskande och spelbara året runt. Det är en dryg mil till Trelleborg, där palmerna vajar längs strandpromenaden. Därifrån tar det fem timmar med båt och bil till Berlin. Det tar en dryg halvtimme med bil till Malmö och Lund. Även till Köbenhavn är pendelavståndet acceptabelt. Och det är behändigt att flygplatserna Sturup och Kastrup ligger så nära, om turerna ofta bär längre bort i världen.