Dimmorna svävar över Brösarps norra backar i den tidiga morgontimman. De sandiga, gräsklädda backarna bjuder på ett sällsamt skådespel i gryningsljuset och jag måste stanna bilen, kliva ur en stund, gå ut i tystnaden och fågelkören och njuta. Solen strax på väg över horisonten. Trädtopparna i gyllene skimmer. Och gullvivorna lyser ännu gula i betat gräs.
Den smala och vindlande vägen tar mig vidare över storslagna ljunghedar som blommar i rödlila framåt sensommaren, förbi enebackar där ängssyran lyser röd. Med bilrutan nere känner jag doften från högvuxen furuskog. Vidare genom ett mjukt kuperat jordbrukslandskap, med åkerlappar av säd och raps, med artrika betesmarker med hästar och kor. Gladorna cirklar högt i skyn. Så in i bokskogens ljusluckra lövsalar. Nästan självlysande ljusgröna när löven just spruckit ut och solens första strålar glimrar i lövverket.
Brevlådor på rad. Sommarhus spridda längs grusvägar, de allra flesta byggda i traditionell stil och flera bebodda året runt. Och strax är jag vid torpet, just före kröken där vägen vindlar vidare mot Lillehem. I detta stillsamma hörn av Österlen finns mycket att utforska. Det är en undangömd vrå i världen där tiden liksom stannat, eller åtminstone saktat in.
Den rödteglade längan skriver sin historia från slutet av 1800-talet. Ursprungligen ett fattigt litet småbruk, kanske med en ko, en gris och några höns. På senare år har huset satts i stånd på ett tämligen genomgripande sätt. Skick och bekvämlighet har utvecklats och förbättrats, utan att man för den skull byggt bort den genuina, rofyllda stämningen! Och fastän huset begåvats med både värmepump och golvvärme är värmen från vedspis och järnkamin av annat och hemtrevligare slag!
DET ÄR ETT OKOMPLICERAT HUS UTAN TUNGA RENOVERINGSBEHOV SOM SKÄNKER DIG DEN DYRBARASTE AV GÅVOR – NÄMLIGEN TID.
Om omgivande natur är snudd på utan gräns, är längan desto mindre. Men kvadratmetrarna är väl tillvaratagna. Verandan med småspröjsade fönster dubblerar som entré och arbetsplats med utsikt. Att få sitta i lugn och ro med något projekt som fodrar datorkraft, är också en sorts lyx! I storstugan ryms många runt matbordet - och två personer kan sova gott om sofforna är sängar! I det lilla, somriga köket kan man stå och diska middagsporslinet och titta ut genom fönstren på rådjuren som på lätta fötter flyger mellan trädens stammar. Atmosfären är vilsam i lilla sovrummet. Och i köksentrén finns också toa och handfat. En dusch skulle utan alltför stora åthävor kunna skapas här. Vinden är fullt möjlig att inreda till sovloft, för den som vill utvidga livsutrymmet. Och så finns förstås det fina gårdshuset att kläcka idéer kring. Å andra sidan finns det ett stort mått avkoppling i att leva en liten aning primitivt och att låta vardagssysslor bli ett icke tidspressat nöje.
Gårdshuset bildar tillsammans med boningslängan en skyddad innergård. Plank, port och häckar berövar förbipasserande nöjet att tjuvkika. De höga ridåerna av lövträd åt norr och öster skapar något av en vindstilla oas. Vinden fångas i trädens höga kronor och silas genom lövverket. Både trädgården runt husen och den stora ängen som också hör till, är vänd mot söder i hela sin längd. Det är varmt och soligt, ett gott och gynnsamt klimat för både människor, djur och för allt som växer och gror.
I Skåneland finns över 350 naturreservat och naturvårdsområden. Inom gångavstånd från huset finns flera. Björshus och Maglehems Ora. Kumlan och Möllegården.
Och Drakamöllans. Där finns också Drakamöllans gårdshotell som gjort sig känt för sin goda mat och för sommarens opera- föreställningar. I år går operafestivalen av stapeln den 15 till 16 juni. Vandringslederna i trakten kan man ägna ett liv åt att lära känna!